10 strategier för att locka talanger

0
minuter läsning
Blogg
May 30, 2024
strategier för att locka talanger
Tio strategier för arbetsplatsen som kommer att locka nya talanger till ert företag.

Employer Branding på arbetsplatsen

Att vara en attraktiv arbetsgivare handlar inte bara om att främja gott ledarskap och skapa en välkomnande företagskultur. För att attrahera rätt talanger är det lika viktigt att ta hänsyn till hur arbetsplatsen ser ut och att visa hur medarbetarna trivs i sina roller. Vi själva är ett certifierat GPTW (Great Place To Work) och jobbar aktivt med vår egen employer branding. Vi är också med på topplistan av Sveriges bästa arbetsplatser, mer om det kan du läsa här.

I denna guide delar vi med oss av tio olika strategier för arbetsplatsen som kommer att locka nya talanger till ert företag. Strategierna är främst framtagna med en kontorsmiljö präglad arbetsplats med arbetstider 9-17 i åtanke.

10 strategier för arbetsplatsen:

1. Fokus på arbetsmiljön: Skapa en arbetsmiljö som är både funktionell och inspirerande för att främja trivsel och produktivitetbland medarbetarna.

Exempel: Det kan innebära att skapa öppna och ljusa kontorsutrymmen med bekväma möbler, gröna växter och modern teknik för att skapa en positiv och kreativ arbetsmiljö.

2. Stödja arbetslivsbalans: Erbjud flexibla arbetstider, möjligheter till distansarbete och generös semesterpolicy för att stödja medarbetarnas behov av balans mellan arbete och fritid.

Exempel: Genom att tillåta flexibla arbetstider och möjligheter till distansarbete kan medarbetarna anpassa sina arbetsdagar efter sina individuella behov och förbättra sin arbetslivsbalans.

3. Uppmuntra tillväxt och utveckling: Erbjud kontinuerlig träning och utbildning för att främja personlig och professionell utveckling hos medarbetarna.

Exempel: Genom att investera i medarbetarnas utveckling och erbjuda tillgång till kurser, workshops och mentorskap, visar företaget sittengagemang för medarbetarnas framsteg och tillväxt.

4. Förbättra kommunikationen: Skapa en öppen och transparent kommunikationskultur där medarbetarna känner sig bekväma att dela sina tankar och idéer.

Exempel: Genom att hålla regelbundna möten, ha öppna diskussioner och använda kommunikationsverktyg som chatt plattformar och intranät kan företaget främja en känsla av gemenskap och öppenhet blandmedarbetarna.

5. Erkännande och belöningar: Implementera etterkännande och belöningssystem för att uppmuntra och belöna medarbetarnas prestationer och bidrag till företaget. 

Exempel: Genom att fira och belöna medarbetarnas framgångar, både stora och små, skapar företaget en kultur av uppskattning och motivation.

6. Skapa möjligheter till samarbete: Främja samarbete och teamarbete genom att skapa gemensamma utrymmen och projekt där medarbetarna kan dela kunskap och erfarenheter.

Exempel: Genom att organisera regelbundna möten, workshops och teambuildingaktiviteter kan företaget främja ett samarbetsklimat och stärka relationerna mellan medarbetarna.

7. Mångfald och inkludering: Skapa en mångfalds- och inkluderingsstrategi för att främja en arbetsplats där alla känner sig välkomna och respekterade.

Exempel: Genom att rekrytera och behålla medarbetare med olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv kan företaget skapa en dynamisk och innovativ arbetsmiljö. 

8. Hälsa och välbefinnande: Erbjud hälso- och friskvårdsprogram för att främja medarbetarnas fysiska och mentala välbefinnande.

Exempel: Genom att erbjuda tillgång till gym, hälsosamma lunchalternativ och mental hälsosupport kan företaget stödja medarbetarnas välbefinnande och produktivitet.

9. Tydliga karriärvägar: Skapa tydliga karriärvägar och utvecklingsmöjligheter för att visa medarbetarna vilka möjligheter som finns för avancemang och tillväxt inom företaget.

Exempel: Genom att erbjuda mentorprogram, utbildningsstipendier och interna befordringsmöjligheter kan företaget hjälpa medarbetarna att planera och nå sina karriärmål.

10. Aktivt delaktighet: Uppmuntra medarbetarna att vara aktiva deltagare i företagets framtid genom att involvera dem i beslutsfattandet och strategiutvecklingen.

Exempel: Genom att organisera idégenereringsmöten, feedback sessioner och deltagande i projektgrupper kan företaget dra nytta av medarbetarnas kunskap och erfarenhet för att forma företagets framtid.

Bonustips: Pre- och onboarding för nyanställda

Förberedande och introduktion är avgörande för att nya medarbetare ska känna sig välkomna och trygga när de börjar på ett nytt jobb. Pre-boarding handlar om att förbereda och välkomna nya medarbetare innan deras första arbetsdag, medan onboarding fokuserar på att ge dem den information och vägledning de behöver för att snabbt komma igång och känna sig hemma på arbetsplatsen.

Exempel: Innan den första arbetsdagen kan du skicka ett personligt välkomstbrev till den nya medarbetaren, tillsammans med en liten gåva som visar uppskattning för att de valt att ansluta sig till ditt team. På så sätt får de en varm och välkomnande start redan innan de sätter sin fot på arbetsplatsen!

*Den här artikeln summerar främst strategier som är applicerbara i en kontorsmiljö präglad arbetsplats med 9-17.

 

HÄR kan du läsa mer om vikten av Employer Branding inom rekrytering.

HÄR kan du läsa mer om hur det är att jobba hos oss.

 

direkt efter :