55 intervjufrågor för att bedöma en kandidats kulturella matchning

0
minuter läsning
Tips & Mallar
intervjufrågor om kulturell matchning
Rätt kandidat handlar inte bara om kompetens och erfarenhet. Ta del av dessa 55 intervjufrågor för att säkerställa en kulturell matchning.

Att hitta rätt kandidat för en position handlar inte bara om att bedöma deras kompetens och erfarenhet. Det är lika viktigt att säkerställa att de passar in i företagets kultur. En kandidat som trivs med företagets värderingar och arbetsmiljö kommer sannolikt att vara mer engagerad, produktiv och lojal. Därför rekommenderar vi starkt att i rekryteringsprocessen ställa frågor för att se om kandidaten kommer att vara en bra matchning för företagskulturen. Ett komplement och underlag för diskussion om detta kan även vara personlighetstest, något vi på TB-Group kan supporta din organisation med under rekryteringen. 

Varför är kulturell matchning viktigt?

Gallup har genomfört studier som visar att företag med högt engagemang och kulturell passform har21% högre lönsamhet, 17% högre produktivitet och 10% högre kundnöjdhet jämfört med företag med lågt engagemang. Detta tyder på att en stark kulturell passform bidrar till långsiktig affärsframgång. Även Harvard Business Review har publicerat en artikel som diskuterar vikten av kulturell passform och hur denna påverkar både medarbetarens och organisationens prestationer. Artikeln betonar att anställda som passar bra in i företagskulturen är mer engagerade, produktiva och lojala, vilket leder till minskad personalomsättning och bättre affärsresultat.

55 intervjufrågor du kan ställa om kulturell matchning

Våra rekryterare har sammanställt 55 frågor som kan hjälpa dig att bedöma kulturell passform hos dina kandidater. Alla frågor är inte relevanta för alla företag, men ladda ner och ”cherrypicka” de som är relevanta för just din organisations företagsvärderingar och företagskultur. Fyll i formuläret nedan så får du frågorna direkt sen i PDF-format.

Intervjufrågorna har delats in i 11 olika avsnitt:

1. Arbetsvärderingar och motivation: berör vad kandidaten motiveras av och vilken typ av miljö kandidaten presterar bäst i.

2. Teamarbete och samarbete: frågor kring konflikthantering och hur kandidaten samarbetar med kollegor och stakeholders.

3. Kommunikation och feedback: både hur kandidaten ger och tar emot feedback.

4. Anpassningsförmåga och flexibilitet: ett avsnitt som berör hur man agerar i förändring men även hur man jobbar mot deadlines.

5. Ledarskap och ansvar: frågor som berör kandidatens syn på ledarskap.

6. Kundfokus och service: kundhanteringsfokuserat för organisationer som exempelvis har tydliga mantran kring ”customer excellence” och liknande.

7. Innovation och Kreativitet: berör både hur kandidaten serpå det inom sitt eget område, men också om man har ett intresse för och driv att innovera själv.

8. Etik och integritet: Hur dilemman kan hanteras och om man hamnat i situationer man själv upplevt som kniviga på ett etiskt plan.

9. Personlig utveckling och lärande: Frågor som berör egenmotivation och driv att lära sig nytt.

10. Företagskultur och värderingar: Hur viktig är egentligen företagskulturen för kandidaten?

11. Arbetslivsbalans: om övertid och hektiska perioder

 

Summering intervjufrågor om kulturell matchning:

Att bedöma kulturell passform är en viktig del av rekryteringsprocessen för många företag. Genom att ställa frågor som berör olika aspekter av företagskulturen kan du få en djupare förståelse för hur väl en kandidat kommer att integreras och trivas i ditt företags arbetsmiljö. En god kulturell passform leder inte bara till ökad trivsel och engagemang, utan även till långsiktiga framgångar för både medarbetaren och företaget.

direkt efter :