Vilka frågor om arbetslivsbalans ska man ställa i en rekryteringsprocess?

0
minuter läsning
Blogg
frågor om arbetslivsbalans i rekryteringsprocess
Rätt balans mellan arbete och privatliv är en nyckelfaktor för såväl välbefinnande som prestation. Här finns 8 frågor på temat arbetslivsbalans som du kan ställa i en intervju med en kandidat.

Arbetslivsbalans är för många ett avgörande ämne i arbetslivet, där rätt balans mellan arbete och privatliv är en nyckelfaktor för såväl medarbetarnas välbefinnande som deras prestation. För arbetsgivare är det lika viktigt att förstå en kandidats syn på arbetslivsbalans som det är för kandidaten att förstå företagets policy kring detta.

Att säkerställa att den person man anställer har en sund och realistisk inställning till arbetslivsbalans är avgörande för att främja en hållbar arbetsmiljö och för att förebygga utbrändhet. Som arbetsgivare kan det vara en utmaning att veta hur man bäst ställer dessa frågor för att få fram värdefull information om kandidatens förhållningssätt. Nedan föreslår vi några nyckelfrågor som du som arbetsgivare kan ställa under rekryteringsprocessen för att utvärdera kandidatens inställning till arbetslivsbalans med syfte om att säkerställa att den är kompatibel med företagets policies.

1. Hur säkerställer du en för dig bra arbetslivsbalans i din nuvarande eller tidigare roll?

Att förstå hur kandidaten har hanterat sin arbetslivsbalans i tidigare roller kan ge en inblick i deras arbetsvanor och hur de klarar av att upprätthålla en balans mellan arbete och privatliv. Detta kan hjälpa arbetsgivaren att se om kandidatens inställning matchar företagets policy.

Exempel på uppföljningsfrågor:

  • Hur hanterar du perioder med hög arbetsbelastning?
  • Hur ser du till att hålla en balans mellan arbetsliv och privatliv under intensiva perioder?
  • Hur har du diskuterat och löst eventuella arbetslivsbalansutmaningar med tidigare arbetsgivare?

Genom dessa frågor kan du få en tydligare bild av om kandidaten har en hållbar inställning till sitt arbete och privatliv.

2. Kan du ge exempel på hur du har balanserat projekt med hårda deadlines utan att kompromissa på din arbetslivsbalans?

Denna fråga riktar sig till hur kandidaten hanterar stressiga situationer och höga krav. Det är vanligt att arbetslivet kräver extra insatser under vissa perioder, men att veta hur kandidaten har navigerat dessa situationer tidigare kan visa på om de har en bra strategi för att hantera stress utan att tappa balansen.

Uppföljningsfrågor kan inkludera:

  • Hur planerade och strukturerade du din tid för att säkerställa att du kunde uppnå både arbets- och privatlivsmål?
  • Vilka verktyg eller metoder använder du för att hantera stress och arbetsbelastning?

Här får arbetsgivaren insikt i kandidatens arbetsvanor, samt om de har en realistisk inställning till hur mycket de kan prestera under intensiva perioder.

3. Hur viktigt är det för dig att ha flexibla arbetstider eller möjlighet till distansarbete?

Många arbetsgivare erbjuder idag flexibilitet när det gäller var och när arbetet utförs. Den här frågan ger arbetsgivaren en uppfattning om hur viktigt flexibilitet är för kandidaten och om deras förväntningar stämmer överens med vad företaget kan erbjuda.

Följdfrågor kan vara:

  • Vilken typ av flexibilitet är viktigast för dig, och varför?
  • Har du tidigare arbetat i roller med flexibla arbetstider eller distansarbete, och hur fungerade det för dig?

Denna fråga ger också arbetsgivaren en uppfattning om hur självständig och ansvarstagande kandidaten är när det kommer till att organisera sin arbetsdag.

4. Hur ser du på vikten av att ta semester och ledighet?

Detta är en viktig fråga för att bedöma om kandidaten förstår vikten av återhämtning. Vissa kandidater kan ha en tendens att negligera sin ledighet, vilket kan leda till utbrändhet på lång sikt. Arbetsgivaren vill säkerställa att kandidaten förstår behovet av regelbunden återhämtning och att de kan hantera sitt arbetstempo på ett hållbart sätt.

Uppföljningsfrågor kan vara:

  • Hur brukar du planera din semester för att säkerställa att du får tillräcklig återhämtning?
  • Hur hanterar du situationer där du känner dig överarbetad?

Denna fråga hjälper arbetsgivaren att förstå om kandidaten har en sund inställning till återhämtning och balans.

5. Hur hanterar du gränsdragningen mellan arbete och privatliv, särskilt när du arbetar på distans?

Med den ökande populariteten för distansarbete är det viktigt att arbetsgivaren förstår hur kandidaten hanterar gränsdragningen mellan arbete och privatliv när arbetsplatsen är hemma. Det kan vara en utmaning att hålla arbetslivet separerat från privatlivet, särskilt om arbetsdagen inte har fasta tider.

Exempel på följdfrågor:

  • Hur ser du till att stänga av från arbetet när arbetsdagen är slut?
  • Har du några rutiner eller strategier för att skapa gränser mellan arbete och fritid när du arbetar hemifrån?

Denna fråga hjälper arbetsgivaren att se om kandidaten kan balansera flexibiliteten i distansarbete med behovet av återhämtning och fritid.

6. Hur hanterar du feedback kring din arbetsinsats och ditt arbetstempo, särskilt när det gäller arbetslivsbalans?

För att säkerställa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö är det viktigt att kandidaten är öppen för feedback och har en realistisk syn på sitt arbetstempo. Frågan är utformad för att få fram om kandidaten är mottaglig för att justera sina arbetssätt om arbetslivsbalansen blir ohållbar.

Uppföljningsfrågor kan inkludera:

  • Har du någonsin fått feedback om att du arbetar för mycket eller för lite? Hur hanterade du det?
  • Hur brukar du självskatta din arbetslivsbalans och ditt arbetstempo?

Denna fråga ger arbetsgivaren en uppfattning om kandidatens självmedvetenhet och förmåga att hantera feedback kring deras arbetstempo och balans.

7. Vad anser du är en sund balans mellan arbete och fritid i en professionell miljö?

Det är viktigt att arbetsgivaren får en känsla för kandidatens värderingar och förväntningar när det gäller balansen mellan arbete och fritid. Kandidatens svar kan indikera om deras syn är realistisk och om den matchar företagets kultur.

Följdfrågor kan vara:

  • Hur ser du på gränsen mellan arbete och fritid i en hektisk arbetsmiljö?
  • Hur hanterar du situationer där arbetsuppgifterna kräver att du jobbar utöver normala arbetstider?

Denna fråga hjälper arbetsgivaren att förstå kandidatens långsiktiga inställning till arbetslivet och hur väl deras värderingar stämmer överens med företagets.

8. Hur prioriterar du din egen mentala och fysiska hälsa i samband med arbete?

Arbetsgivaren bör ställa denna fråga för att få en insikt i kandidatens syn på att ta hand om sig själv och både mentala och fysiska aspekter av välbefinnandet hanteras.

Uppföljningsfrågor kan vara:

  • Vilka rutiner har du för att säkerställa att du får tillräckligt med återhämtning från arbetet?
  • Har du någonsin känt att ditt arbete påverkat din hälsa negativt, och hur hanterade du det?

Detta ger arbetsgivaren en bild av om kandidaten har en hållbar inställning till sin hälsa och sitt arbete.

Slutkommentar

Att som arbetsgivare ställa frågor kring arbetslivsbalans i rekryteringsprocessen är viktigt för att hitta kandidater som inte bara är kvalificerade för rollen, utan också har en sund inställning till sitt arbete och sin fritid. Genom att få en tydligare bild av hur kandidaten ser på balans, flexibilitet, återhämtning och gränsdragning mellan arbete och privatliv, kan arbetsgivaren skapa en arbetsmiljö som främjar både produktivitet och välmående i det långa loppet.

För mer läsning på temat, se denna studie från Uppsala Universitet.

För frågor om kulturell matchning läs även denna artikel i vår blogg.

Kontakta oss

Mån-fre från 9 till 17

Besök oss

Du är alltid välkommen på en fika och pratstund hos oss.
Gävlegatan 12a
113 30 Stockholm
Söker du snabba svar?
Fredersen Advokatbyrå AB

TB-Group förstod tidigt vem vi sökte och genom er fick vi så många intressanta kandidater att boka möte med.

En lyckad rekrytering, men vill även lyfta fram känslan av att TB-Group tidigt förstod vem vi sökte och att vi genom er fick så många för oss intressanta kandidater att boka in ett möte med.

Christina Rentschler
Fredersen Advokatbyrå AB
Frontbilar i Göteborg AB

Vi kom snabbt i kontakt med kandidater som uppfyllde kravprofilen och har anställt flera

Via TB-Group kom vi snabbt i kontakt med kandidater som uppfyllde vår önskade kravprofil. Vår rekryterare Julia Wistrand löste den första rekryteringen på några få veckor. Sedan dess har vi blivit en återkommande kund och rekryterat bland annat mekaniker, en verkstadschef och säljare.

Jesper Nydén
Frontbilar i Göteborg AB
Varbergs Sparbank AB

Vi lyckades ihop med er skriva kontrakt med en ny kollega, som precis börjat hos oss. En erfaren privatrådgivare med stort driv – vi är mer än nöjda!

Vi hade svårt att nå ut och få rätt sökande via våra annonser. Efter en lång och utdragen process i rekryteringen av rollen i fråga kände vi att det behövdes lite nya inspel och kontakter, då kom TB-Group in i bilden.

Johanna Aronsson
Varbergs Sparbank AB