Vad gör en Mood Manager?

0
minuter läsning
Blogg
June 13, 2024
Vad gör en Mood Manager
Vad gör en Mood Manager, vad är deras roll i arbetsplatskulturen och varför är deras arbete så viktigt?

Förstå vikten av emotionellt ledarskap: Hur Mood Management formar arbetsmiljön 

Stress och krav kan vara överväldigande i dagens arbetsliv. Betydelsen av att hantera humör och atmosfär på arbetsplatsen blir allt större. En Mood Manager spelar en nyckelroll i att skapa och upprätthålla en positiv och produktiv arbetsmiljö. I denna artikel ska vi utforska vad en Mood Manager är, deras roll i arbetsplatskulturen och varför deras arbete är så viktigt. 

Vad gör en Mood Manager?

En Mood Manager är inte bara en person som skapar festliga tillfällen eller fixar det administrativa arbetet på kontoret. Deras roll sträcker sig långt bortom det. En Mood Manager ansvarar för att kultivera och underhålla atmosfären på arbetsplatsen, vilket inkluderar allt från att skapa en välkomnande atmosfär för besökare till att stödja kollegor genom administrativa uppgifter.

Deras arbetsuppgifter består bland annat av detta:

1. Atmosfärsstyrning: De är ansvariga för att skapa en positiv och engagerande atmosfär på arbetsplatsen genom att främja samarbete, positivitet och välmående.

2. Eventplanering: De organiserar och genomför evenemang och aktiviteter på arbetsplatsen för att främja team byggande och arbetsplatsens kultur.

3. Stöd och avlastning: De erbjuder stöd till sina kollegor genom att avlasta dem från administrativa uppgifter och erbjuda en hjälpande hand när det behövs.

4. Kommunikation: De fungerar som en länk mellan olika avdelningar och personal och främjar en öppen och effektiv kommunikation inom organisationen.

5. Stämningsskapande: Genom att sprida positivitet och glädje bidrar de till att höja moralen och skapa en mer givande arbetsmiljö.

Konkreta uppgifter för en Mood Manager

Nedan finner du mer specifikt definierade uppgifter för en Mood Manager. Det skiljer sig givetvis från bolag till bolag och bransch till bransch. I vår lista har vi delat upp uppgifterna baserat på vad som oftast är rimligt fokus i ett mindre respektive större företag.

Mood Manager i ett mindre bolag

I mindre bolag är rollen ofta mer hands-on och bred, där Mood Managern har en direkt relation till de flesta anställda. Uppgifterna kan inkludera:

  • Skapa en trivsam arbetsmiljö – Se till att kontoret är en inbjudande och inspirerande plats att vara på (t.ex. växter, ljussättning, dofter, musik).
  • Planera teamaktiviteter – Arrangera AW, gemensamma luncher eller kreativa pauser för att stärka teamkänslan.
  • Vara en stämningsbarometer – Hålla koll på medarbetarnas energi och humör, samt agera vid behov.
  • Internkommunikation – Förmedla positiva budskap och se till att alla känner sig inkluderade och hörda.
  • Fira framgångar – Uppmärksamma prestationer och milstolpar, både stora och små.
  • Ge stöd vid stress och utmaningar – Ha en öppen dörr för att lyssna på och stötta medarbetare vid behov.
  • Skapa inspirerande möten – Göra måndagsmöten och veckouppföljningar mer engagerande och peppiga.

Mood Manager i ett större bolag

I större företag kan rollen vara mer strategisk och del av HR eller People & Culture-teamet. Uppgifterna kan i större företag exempelvis inkludera:

  • Utveckla en kulturstrategi – Arbeta med ledningen för att sätta en långsiktig strategi för företagskulturen
  • Implementera välmåendepolicyer – Skapa initiativ kring mental hälsa, ergonomi och work-life balance.
  • Analysera medarbetarengagemang – Använda pulsmätningar och enkäter för att identifiera förbättringsområden.
  • Organisera stora företagsevent – Planera konferenser, hackathons, temaveckor och inspirationsföreläsningar.
  • Driva employer branding – Stärka företagets attraktionskraft genom att visa upp en positiv arbetskultur.
  • Bygga upp interna nätverk – Skapa communities för anställda med gemensamma intressen, som t.ex. löparklubbar eller bokcirklar.
  • Utbilda chefer i ledarskap och kultur – Hjälpa chefer att leda med empati och skapa god arbetsmiljö i sina team.
  • Samarbeta med HR och kommunikation – Se till att budskap och kulturinitiativ är synkade med företagets värderingar.

Varför är Mood Management viktigt?

Mood management är avgörande för en mängd olika skäl, inklusive:

1. Förbättrad produktivitet: En positiv och stödjande arbetsmiljö ökar motivationen och engagemanget hos personalen, vilket leder till ökad produktivitet och prestanda.

2. Ökad trivsel: Att trivas på arbetsplatsen är avgörande för välbefinnandet hos de anställda. En Mood Manager kan skapa en miljö där människor känner sig välkomna, uppskattade och respekterade.

3. Förbättrad samarbete: En positiv atmosfär främjar samarbete och teamwork, vilket leder till bättre resultat och prestanda för hela organisationen.

4. Ökat engagemang: När anställda känner sig sedda och uppskattade är de mer benägna att engagera sig fullt ut i sitt arbete och bidra till organisationens framgång.

5. Attraktionskraft för talang: Företag med en positiv och stödjande kultur har en ökad attraktionskraft för talangfulla individer och kan behålla dem längre.

Sammanfattningsvis

En Mood Manager spelar en avgörande roll i att forma och upprätthålla atmosfären på arbetsplatsen. Genom att skapa en positiv och stödjande miljö kan de öka produktiviteten, trivseln och engagemanget hos de anställda samt bidra till organisationens övergripande framgång. Att ha möjligheten att anställa en mood manager är inte en lyx som alla har tillgång till. Det kan dock vara en viktig investering för alla organisationer som vill främja en sund och produktiv arbetsplatskultur.

Läs mer om vad en Mood manager gör HÄR.

HÄR kan du läsa om Mood Management Theory.

Kontakta oss

Mån-fre från 9 till 17

Besök oss

Du är alltid välkommen på en fika och pratstund hos oss.
Gävlegatan 12a
113 30 Stockholm
Söker du snabba svar?
Dokumentera EU AB

Duktiga på att lyssna och följa våra behov och mycket flexibla

De senaste två åren har vi använt TB-Group för att hjälpa oss med rekrytering och vi är mycket nöjda. De är duktiga på att lyssna och följa våra behov och mycket flexibla. Vi kan varmt rekommendera TB-Group.

Drita Kodra
Dokumentera EU AB
Fredersen Advokatbyrå AB

TB-Group förstod tidigt vem vi sökte och genom er fick vi så många intressanta kandidater att boka möte med.

En lyckad rekrytering, men vill även lyfta fram känslan av att TB-Group tidigt förstod vem vi sökte och att vi genom er fick så många för oss intressanta kandidater att boka in ett möte med.

Christina Rentschler
Fredersen Advokatbyrå AB
Varbergs Sparbank AB

Vi lyckades ihop med er skriva kontrakt med en ny kollega, som precis börjat hos oss. En erfaren privatrådgivare med stort driv – vi är mer än nöjda!

Vi hade svårt att nå ut och få rätt sökande via våra annonser. Efter en lång och utdragen process i rekryteringen av rollen i fråga kände vi att det behövdes lite nya inspel och kontakter, då kom TB-Group in i bilden.

Johanna Aronsson
Varbergs Sparbank AB