Skriv en effektiv och lockande jobbannons: En guide för rekryterare

0
minuter läsning
Blogg
July 11, 2024
skriv jobbannons guide för rekryterare
En guide för rekryterare om hur man skapar en jobbannons som sticker ut och lockar rätt sökande.

En jobbannons-mall för rekryterare

Att skapa lockande och effektiva jobbannonser för att alls attrahera rätt talanger till sina team kan vara viktigt för företag som går brett i sina rekryteringsprocesser. En välformulerad och engagerande jobbannons kan vara skillnaden mellan att locka högkvalificerade kandidater och att rent av misslyckas med att få tillräckligt med ansökningar. Här är en guide för rekryterare som går igenom vilka delar man ska tänkta igenom när man skapar en jobbannons för att få den att sticka ut och locka rätt sökande.

1. Förstå din målgrupp

Innan du börjar skriva din jobbannons är det viktigt att förstå vilken typ av kandidater du vill attrahera. Vilka färdigheter, erfarenheter och personliga egenskaper är viktiga för rollen? Genom att ha en klar bild av din målgrupp kan du anpassa din annons för att locka de mest lämpliga kandidaterna. 

2. Ge exempel på projekt och utmaningar 

Dela specifika projekt eller utmaningar som medarbetaren kommer att arbeta med för att ge en tydligare bild av vad tjänsten innebär och vilka möjligheter som erbjuds för professionell tillväxt och utveckling.

3. Lyft fram teamet och samarbetskulturen

I stället för att bara beskriva företaget kan du försöka att betona teamet och den samarbetskultur som kandidaten kommer att bli en del av. Berätta exempelvis om hur teamet arbetar tillsammans, firar framgångar och stödjer varandra.

4. Specificera kraven och förväntningarna 

Var tydlig och konkret när det gäller de krav och förväntningar som följer med rollen. Beskriv vilka färdigheter, erfarenheter och kvalifikationer som krävs för att vara framgångsrik i rollen. Detta hjälper till att filtrera ut oönskade ansökningar och locka kandidater som uppfyller era behov.

5. Dela medarbetares erfarenheter 

Låt befintliga medarbetare dela sina erfarenheter och berättelser om att arbeta inom företaget. Detta ger en autentisk inblick i företagskulturen och kan hjälpa till att förmedla att företaget är en attraktiv arbetsplats.

6. Använd rätt nyckelord för SEO

För att din jobbannons ska synas för potentiella kandidater i sökmotorer behöver du använda rätt nyckelord för sökmotoroptimeringen (SEO). Tänk på vilka ord och fraser som kandidater kan använda när de söker efter liknande jobb och inkludera dessa i din annons för att öka synligheten på sökmotorer.

7. Framhäv vad ni som företag erbjuder

Här kan du gärna lägga lite extra krut och eftertanke. Just denna bit glöms lätt av i jobbannonser och man hamnar bara i text efter text om vad man som arbetsgivare eftersöker, men inte vad arbetsgivaren erbjuder. Notera att Gen Z är den första generationen som har vuxit upp med obegränsad tillgång till information via internet och sociala medier. Detta har påverkat deras syn på jobbsökande och vad de förväntar sig av en arbetsgivare.

8. Tydliggör ansökningsprocessen

Avsluta din annons genom att tydligt beskriva ansökningsprocessen. Berätta hur kandidaterna kan ansöka om tjänsten och vilken typ av information de behöver inkludera i sin ansökan. Detta hjälper till att göra ansökningsprocessen smidigare och ökar chansen att få högkvalificerade ansökningar.

 Sammanfattning

Genom att följa dessa steg kan du skapa en effektiv och lockande jobbannons som lockar rätt talanger till din organisation och ökar dina chanser att hitta den perfekta kandidaten för rollen. Kom ihåg att kontinuerligt utvärdera och justera dina annonser baserat på feedback och resultat för att maximera deras effektivitet över tid.

Vissa roller kan vara svåra att attrahera via annonser. Behöver du hjälp så är vi experter på headhunting och search. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.

 

HÄR kan du läsa mer om hur du skriver den perfekta jobbannonsen.

Om du vill läsa om hur du lockar rätt talanger tillföretaget har vi en artikel om det HÄR.

direkt efter :