De mest eftertraktade färdigheterna på arbetsmarknaden 2024

0
minuter läsning
Blogg
LinkedIn eftertraktade färdigheter 2024 arbetsmarknad
LinkedIn har nyligen släppt sin lista över de mest efterfrågade färdigheterna för 2024. Läs summeringen här!

Oerhört snabba tekniska framsteg och en konstant skiftande global ekonomi påverkar de kompetenser som efterfrågas mest på arbetsmarknaden. LinkedIn, med sin insikt i den globala arbetsmarknaden, har nyligen släppt sin lista över de mest efterfrågade färdigheterna för 2024. Denna rapport bekräftar vår bild från headhuntingmarknaden i Sverige och Norge gällande vad arbetsgivare eftersöker.

Både hårda och mjuka färdigheter är eftertraktade

LinkedIn framhäver i sin rapport att de mjuka färdigheterna - just på grund av AI's framfart - blivit extra viktiga i år och toppar listan. Men vad är då hårda respektive mjuka färdigheter inom arbetslivet?

Hårda färdigheter syftar till specifika tekniska kunskaper och förmågor som kan mätas och testas. Exempel på detta är kunskaper inom programmering, datakunskap, språkkunskaper eller ekonomiska färdigheter. Dessa färdigheter är ofta specifika för en viss yrkesroll och kan läras in genom utbildning eller specialiserade kurser.

Mjuka färdigheter, å andra sidan, handlar om interpersonella och sociala förmågor som påverkar hur vi kommunicerar och samarbetar med andra. Det kan vara allt från ledarskap, teamwork, emotionell intelligens till förmågan att hantera stress och förändring. Dessa färdigheter är mer subtila och svårare att mäta, men deras betydelse har ökat markant i takt med att arbetsmarknaden har blivit alltmer komplex och globaliserad.

De mest efterfrågade hårda färdigheterna 2024

På den tekniska sidan ser vi fortsatt ett starkt fokus på digitala färdigheter. Följande färdigheter pekas ut som de mest efterfrågade för 2024:

  1. Projektledning
    Med ökande komplexitet i team och arbetsflöden är projektledare som kan organisera och hålla projekt på rätt spår mycket eftertraktade.
  2. Kundservice
    AI har påverkat kundservice enormt, men de mänskliga aspekterna, som att bygga förtroende och vårda relationer, är fortfarande oumbärliga.
  3. Analys
    I en allt mer datadriven värld är förmågan att tolka data, dra insikter och fatta informerade beslut avgörande. Företag söker anställda som kan använda verktyg som SQL, Tableau och Power BI för att analysera stora datamängder och förbättra affärsprocesser.
  4. Försäljning
    Förmågan att bygga relationer och attrahera kunder är lika viktig som alltid, särskilt i en ekonomi där färdigheter inom försäljning blir allt mer betydelsefulla. Användningen av AI-verktyg inom försäljning ökar också.
  5. Research
    Förmågan att genomföra grundlig forskning, särskilt med hjälp av AI-verktyg, ger anställda en konkurrensfördel. De som förstår hur man samarbetar med AI kommer att ha ett försprång på framtidens arbetsmarknad.

De mest efterfrågade mjuka färdigheterna 2024

Även om tekniska färdigheter är viktiga, betonar LinkedIns rapport den tongivande efterfrågan av mjuka färdigheter. Dessa färdigheter blir allt mer kritiska i arbetslivet och både samarbete och anpassningsförmåga är i fokus. Här är några av de mest efterfrågade mjuka färdigheterna för 2024:

  1. Kommunikation
    Effektiv kommunikation, särskilt i hybrida arbetsmiljöer, är avgörande för att inspirera och motivera team. Detta inkluderar både skriftlig och muntlig kommunikation samt aktivt lyssnande.
  2. Ledarskap
    Starka ledare är avgörande för organisationens tillväxt och kontinuitet. Ledarskap handlar om att inspirera, leda med exempel och stödja andras utveckling.
  3. Management
    Skillnaden mellan management och ledarskap kan verka luddig, men det är viktigt att känna igen den. Management handlar om mätbara affärsresultat och siffror, medan ledarskap handlar om människorna som skapar dessa resultat.
  4. Teamwork
    I en värld där teamwork blir allt viktigare är det nödvändigt att utveckla starka samarbetsförmågor. Att arbeta effektivt med andra är nyckeln till framgång.
  5. Problemlösning
    I en tid där AI skapar nya utmaningar blir färdigheter inom problemlösning och strategiskt tänkande allt viktigare.

De 10 mest eftertraktade färdigheterna 2024

  1. Kommunikation
  2. Kundservice
  3. Ledarskap
  4. Projektledning
  5. Management
  6. Analys
  7. Teamwork
  8. Försäljning
  9. Problemlösning
  10. Reasearch

Den färdighet som ökat allra mest i efterfrågan

Eftersom AI har förändrat arbetslivet så grundligt under det senaste året lyfter LinkedIn även fram den mest aktuella färdigheten med den mest anmärkningsvärda ökningen i efterfrågan år för år: anpassningsbarhet. Det är en färdighet som gör det möjligt för team och organisationer att hålla sig stabila och skapa maximalt genomslag. Denna färdighet kommer att bli ännu viktigare i takt med att förändringstakten bara ökar. Sedan 2015 har de färdigheter som krävs för olika roller i genomsnitt förändrats med 25%, till 2030 förväntas motsvarande siffra nå minst 65%.

Varför är balansen mellan hårda och mjuka färdigheter viktig för företag?

Enligt LinkedIns rapport räcker det inte längre att enbart besitta starka tekniska färdigheter – arbetsgivare söker nu efter kandidater som också har starka interpersonella färdigheter. Denna kombination gör anställda mer anpassningsbara, kreativa och produktiva, vilket är avgörande för att lyckas i dagens arbetsmiljö.

För företag innebär detta att de behöver vara strategiska i sin rekrytering. De bästa kandidaterna är inte bara de som kan lösa tekniska problem, utan de som också kan samarbeta med andra, leda projekt och hantera förändringar på ett positivt sätt. Ta en titt på våra casemallar - här finns många intervjufrågor du kan ställa i din rekrytering som fokuserar på både mjuka och hårda färdigheter.

Hur kan man som kandidat stärka sina färdigheter?

För att vara konkurrenskraftig på arbetsmarknaden 2024 bör man överväga att vidareutveckla både hårda och mjuka färdigheter. Här är några tips:

  • Utbilda dig inom tekniska färdigheter: Det finns ett brett utbud av onlinekurser och certifieringar som kan hjälpa dig att förbättra dina tekniska kunskaper. Plattformar som Coursera, Udemy och LinkedIn Learning erbjuder kurser inom allt från AI till dataanalys.
  • Träna på dina mjuka färdigheter: Att utveckla dina mjuka färdigheter kräver ofta övning och reflektion. Överväg att gå en kurs i ledarskap eller kommunikation, eller att aktivt söka feedback från kollegor och chefer för att identifiera områden där du kan förbättras.
  • Bygg upp ditt nätverk: Att nätverka med andra yrkesverksamma inom din bransch kan ge dig värdefulla insikter och möjligheter att utveckla både dina tekniska och interpersonella färdigheter.

Den moderna arbetsmarknaden kräver en balans mellan teknisk expertis och interpersonell skicklighet. Genom att utveckla både dina hårda och mjuka färdigheter kan du inte bara öka din anställningsbarhet, utan också bidra till att skapa en mer dynamisk och effektiv arbetsmiljö.

Som headhunting-företag hjälper vi företag att identifiera och rekrytera talanger som inte bara har den rätta tekniska kompetensen utan också kan bidra positivt till företagets kultur och samarbetsklimat.

LinkedIns rapport finns att läsa här.